BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!

BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!
Ankara çıkışlı Balkanlar Turu

23 Aralık 2014 Salı

Hasankeyf

Hasankeyf'i yok olmadan görmelisiniz!

Hasankeyf, Batman iline bağlı, Dicle nehrinin ortadan ayırdığı bir ilçedir. Ilısu Barajı yapılması ile sık sık gündeme gelen tarihi yerleşim yeri Hasankeyf, yerli yabancı pek çok turistin dikkatini çekmektedir.



 Hasankeyf, Dicle nehri üzerinde yer alan bir yerleşim bölgesidir. Tarihinin 10.000 yıl öncesine dayandığı Hasankeyf, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Eski dönemlerde ticaret nehir yoluyla sürdürüldüğü için Hasankeyf büyük önem arz etmiştir. Ticari bir merkez haline gelmiş ve bu nedenle ekonomik yönden büyük gelişmelere şahit olmuştur.Hasankeyf'te bulunan eserlerin çoğunda Eyyübiler'in izleri görülmektedir.

Üzerinde yapılması planlanan Ilısu Barajı ile sular altında kalma tehlikesi yaşayan Hasankeyf, kültürel hazinesini yitirmenin eşiğine gelmiştir. Barajın yapılmasına karşı pek çok yurtdışı kampanyası da düzenlenmiştir.

Hasankeyf'te mutlaka görülmesi gereken eserler:
Hasankeyf Kalesi

Nehirden 200 metre yükseklikte inşa edilmiş bu kalede Bizanslıların imzası vardır. Süryanilerin merkezi olarak düşünülmüştür ve yüksekliği sebebiyle fethedilmesi zordur.

Hasankeyf kalesi 300 yıl süren Bizans hakimiyeti boyunca dini bir işlev görmüştür. Kale duvarlarında pek çok kitabe yer almaktadır. Kaleden nehre inen gizli yollar bulunmaktadır.
 Kale kapısı

Kaleye çıkan bu kapının Eyyübiler zamanına ait olduğu bilinmektedir. Çünkü kapının duvarlarındaki kitabeler o döneme aittir. Yolun diğer kısmında da bir kapı bulunmaktadır. Ancak bir bölümü yıkılmıştır.

Köprü ve Büyük Saray

Ortaçağ'da inşa edilen en büyük taş köprü özelliği bulunan köprünün Artuklular tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir.

Büyük Saray kalenin kuzeyinde yer alır. Göçükler altında kaldığı için kitabelerine ulaşılamayan kalenin kimin tarafından inşa edildiği de kesin olarak bilinmemektedir. Ancak Artuklulara ait olabileceği sanılmaktadır.
 Hasankeyf'teki camiler

Ulu Camii


14. yüzyılda Eyyübiler tarafından inşa edilen bu caminin başka bir yapının antik kalıntıları üzerine yapıldığı tahmin edilmektedir.

El-Rızk Camii

Eyyübi Sultan Süleyman 1409 yılında bu camiinin yapımını emretmiştir. Ancak zaman içerisinde tahribata uğramış ve günümüze ancak minaresi ve kuzey cephesinin bir kısmı sağlam kalmayı başarabilmiştir.

 Koç ve Kızlar Camii

Koç camii Eyyübilere ait külliyenin içinde bulunur.

Kızlar camii'nin dört köşesinde birer anıt mezar bulunmaktadır. Fakat günümüze sadece kuzeydoğu köşesinde bulunan mezar ulaşabilmiştir. Kuzey cephesinde hayranlık yaratacak güzellikte süslemeler bulunmaktadır.



Gap turu Erken Rezervasyonda 300 TL Kazanmak için tıklayınız....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En uygun Oteller - %50ye Varan İndirim!!!

2018 ERKEN REZERVASYONU KAÇIRMAYIN

İlginizi çekebilir...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bizi takip edin...

ilginizi çekebilir